Mechanische effecten IASTM

Mechanische effecten IASTM

Een van de meest zichtbare effecten van IASTM is erytheem en zelfs een toename oppervlakkige circulatie gevonden bij Gua Sha. Hoewel Gua Sha maakt gebruik van een veel krachtigere toepassing dan de moderne IASTM zou aanwenden. Loghmani en Warren hebben gevonden dat bij het uitvoeren van kruis wrijvingskracht IASTM bij knaagdieren MCL, vonden zij dat er een verhoogde perfusie van de lokale weefsel zowel 1 dag en 1 week na de behandeling . Dit suggereert dat het enig effect kan hebben verbetering van de lokale circulatie. Dit zou een verhoging van nutri├źnten en fibroblasten in de regio waardoor collageenafzetting en verbeterde genezing veroorzaakt worden.

Studies hebben aangetoond dat IASTM een proliferatie van fibroblasten in de behandelde gebieden bij acuut gewonde knaagdieren MCL en in achillestendinopathie. Interessant is dat in de studie van Loghmani en Warden ze operatief bij knaagdieren de MCL bilateraal beschadigden. Ze behandelden de ene kant met IASTM gedurende 1 min 3 maal per week gedurende 4 weken, terwijl de andere kant diende als onbehandelde controle. Wat ze vonden was dat de behandelde kant na 4 weken 43,1% sterker was, 39,7% stijver was en het kon 57,1% meer energie absorberen voordat het weefsel volledig scheurde. Zij merkten ook op dat er een betere vezelbundel afstemming en organisatie in de behandelde kant was in vergelijking met de niet behandelde zijde. Na 12 weken was er geen significant verschil tussen de twee partijen. Dit suggereert dat IASTM in staat is om het herstel van een blessure te kunnen versnellen en met terugkeer naar de ADL activiteit met minder risico van recidief.

De mechanische samendrukking van IASTM concentreert de toepassing van krachten naar de weefsels op een manier die niet mogelijk is met de handen.

Er zijn theorie├źn dat IASTM mechanische spanning in combinatie met wrijving en de temperatuurstijging kan microfailure binnen collageen crosslinks kan veroorzaken waardoor het weefsels verstrakt. Onderzoeken van Langevin en Stecco hebben verdikte fascie weefsel in de aanwezigheid van pijn gevonden. Stecco en Stecco hebben ook ontdekt dat een van de redenen hiervoor de uitscheiding van hyaluronzuur is tussen fascia lagen. Dit veroorzaakt een verlaging van de optimale glijden tussen deze weefsellagen. De Fasciale Manipulation aanpak maakt gebruik van mechanische druk, beweging en wrijving en hun onderzoek vermeldt dat de behandeling is gericht op het vergroten van het weefsel temperatuur om de hyaluronzuur ketens af te breken, waardoor het normale glijden tussen weefsel lagen hersteld word.

Manuele therapie is in staat om de spanning van weefsel en om de consistentie van de extracellulaire matrix te veranderen. Daarom kan het invloed hebben op de viscoelastische, schokabsorberende en energieabsorberende eigenschappen.

We weten dat zowel acute trauma en chronische stress verstrakking van het kan veroorzaken. Findlay en collega’s zeggen dat acute ontsteking verstrakking van de fascia veroorzaakt en hierdoor haar soepelheid verliest. Het handhaven van houdingen over langere tijd kan dus als gevolg hebben dat de fascia niet beperkt wordt in de bewegingsuitslag. Rekken en compressie van de fascia kan pijn veroorzaken voelbaar in structuren zoals bloedvaten en zenuwen in een regio die eerder pijnvrij was.

Bij het los maken van de compressie door IASTM of andere manuele therapie technieken verminderd de spanning op deze gebieden en de bloedcirculatie wordt normaal.

Echter, de mogelijke mechanische effecten niet in isolement. De toepassing van de IASTM gereedschap acute en chronische aandoeningen kunnen de genezing verbeteren en zijn van langere duur (24-72 uur). In de klinische praktijk zien we veranderingen binnen minuten na de behandeling. Verder onderzoek naar de effecten van mechanische IASTM noodzakelijk.

Mechanische effect IASTM