Neurofysiologische effect IASTM

Neurofysiologische effect IASTM

Bij een manuele behandeling op de huid en mogelijk de onderliggende fascia, zal de mechanische stimulatie remming van pijnreceptoren veroorzaken en de afgifte van lichamelijke opioïden in de afdalende remmende paden van het CZS en ruggenmerg. Het behandelen van iemand met IASTM zal dit als gevolg hebben. Echter heb je niet een stalen tool nodig om deze laesies specifiek te behandelen om dit effect te krijgen.

Laten we in plaats daarvan richten op de directe interactie van de tool met de huid en de onderlaag. De huid en fascia zijn zeer rijk sensorisch geïnnerveerd en daarentegen bevat fascia tot 10 keer zoveel mechanoreceptoren dan spierweefsel. Dit bewijs heeft onderzoekers over de manier waarop we denken over de rol van de huid en fascia in de proprioceptie en motorische functie veranderd.

De verbinding met het zenuwstelsel is zeer belangrijk omdat het zorgt voor verandering en plasticiteit van het fascia netwerk. Schleip en zijn collega’s vonden dat weefsels faalden om normaal te reageren zodra de neurale verbinding werd verbroken. Een volledig functionerend zenuwstelsel is nodig voor de optimale werking van ons myofasciale systeem. Vier verschillende soorten mechanorecetors zijn geïdentificeerd in het fasciale systeem.Neurofysiologische effect IASTM

  • Pacini lichaampjes
  • Paciniform bloedlichaampjes
  • Ruffini organen
  • Interstitiële receptoren

80% van de sensorische vezels zijn interstitiële receptoren met de andere drie uit de overige 20%. 50% van de interstitiële receptoren reageren op lichte aanraking (zo licht als een vinger beroerte) en deze receptoren zijn ook multimodale en spelen een rol als nociceptoren. Deze vezels kunnen up-gereguleerd worden door lokale chemische irritatie met het chronische afvuren van de receptoren als gevolg. Deze up-regulatie in afvuren van de mechanoreceptoren kan een van de redenen zijn van perifere sensibilisatie zonder de mechanische irritatie van neurale structuren. Deze interstitiële receptoren, samen met de rest van de mechanoreceptoren reageren op mechanische druk en spanning. Dit heeft een belangrijke rol bij hoe manuele therapie en IASTM werkt.

Samengevat: De effecten zien we in de kliniek als gevolg van de stimulatie van het zenuwstelsel. Het langzame strelen van de rug zal de Gamma motorische systeem remmen wat een afname van de spierspanning als gevolg heeft. De stimulatie van de mechanoreceptoren veroorzaakt ook een reflex die spiertonus verlaagt en leidt tot ontspanning van het hele lichaam en invloed op het lokale gebied.